EKSPLOSJONSRISIKO I INDUSTRIELLE PROSESSER




Til tross for at atmosfærer med eksplosjonsfare (ATEX) ofte knyttes til tilstedeværelsen av brennbare eller antennelige væsker, utgjør også faste stoffer en betydelig risiko for eksplosjon i mange industrielle prosesser


Vi har observert at dette fenomenet gjelder for en rekke produkter, inkludert mel, korn, stivelse, sukker, kakao, melkepulver, krydder, plastmaterialer som polypropylen, fabrikker som jobber med tre eller metaller, samt mange andre organiske produkter.


Det er flere eksempler på slike eksplosjoner, som for eksempel den som inntraff i Association of Argentine Cooperatives i Buenos Aires, hvor en arbeider omkom, eller eksplosjonen i Harinas Porta i Huesca, som resulterte i fem dødsfall og fjorten skadde


Ut ifra et brannsikkerhetsperspektiv, i tillegg til å nøye vurdere og følge de foreskrevne standardene for områder som er definert som potensielt eksplosjonsfarlige, må det iverksettes passende sikkerhetstiltak


Det første settet med tiltak bør konsentrere seg om organisatoriske metoder og strengt tilsyn med arbeid utført i risikoområder, inkludert varmt arbeid, arbeid i høyden og bruk av trykkluft. Andre sikkerhetstiltak bør omfatte kontroll av statisk elektrisitet, gnistforebygging, overvåkning av karbonmonoksidnivåer og måling av luftstrømmer, blant annet 


Kambenor AS

Harhaugvegen

6030 Langevåg


Org. nr:NO 924 450 452 MVA

E-post: post@kambenor.no

Tlf: +47 4825 9152

© 2025 KAMBENOR AS